Wednesday, December 17, 2014

KRISTÓFI JÁNOS RETROSPECTIVE EXHIBITION

ANUL / YEAR IV / NR. 15 / 2014. 10.-12.
Arte vizuale / Visual arts
Rubrica / Box: nr. 2 Expoziţii / Exhibitions
2014.12.18. Joi / Thursday - ora / h. 17:00 Oradea
Palatul Baroc

Organizator / Organizer: Episcopia Romano-Catolică de Oradea
Organizator / Organizer: Muzeul ”Țării Crișurilor”
 

EXPOZIȚIE RETROSPECTIVĂ KRISTÓFI JÁNOS

 

Keywords:

Kristófi János, Muzeul Ţării Crişurilor, retrospective exhibition, painting

Cuvinte cheie:

Kristófi János, Muzeul Ţării Crişurilor, expoziție retrospectivă, pictură

Abstract:

Retrospective exhibition of the Kristófi János painter holded at Criș Country Muzeum during 18-th of December 2014 – 25-th of January 2015.

Rezumat:

Expoziție retrospectivă a pictorului Kristófi János găzduită de Muzeul Țării Crișurilor în perioada 18 decembrie 2014 – 25 ianuarie 2015.
*
Episcopia Romano-Catolică de Oradea şi Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor” organizează expoziţia retrospectivă a pictorului Kristófi János, al cărei vernisaj va avea loc joi, 18 decembrie 2014, orele 17.00, la Palatul baroc (B-dul Dacia nr.1-3) şi la care vă invităm să ne onoraţi cu prezenţa.
Kristófi János (15 decembrie 1925-5 ianuarie 2014) s-a născut în comuna Petreu, judeţul Bihor şi a urmat cursurile Institutului de artă plastică „Ion Andreescu”, din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesorilor Abodi–Nagy Béla, Kovács Zoltán, Petre Abrudan, Mohi Sándor, după care s-a stabilit la Oradea, unde, din 1955, va ocupa, timp de 30 de ani, postul de profesor la Şcoala Populară de Artă. Din 1954, expune la toate expoziţiile judeţene şi tematice de artă plastică organizate la Oradea, fiind prezent cu lucrările sale şi în cataloagele redactate cu aceste ocazii. A participat la expoziţii de grup din ţară şi străinătate (Ungaria, Austria, Olanda, Germania, Italia, Danemarca etc.), dar a avut şi numeroase expoziţii personale, de asemenea organizate în ţară şi peste hotare.
Kristófi János „este, fără îndoială, un artist plastic al locului ce trebuie respectat pentru că aici a ajuns la deplină maturitate profesională şi, în egală măsură, pentru că şi-a făcut o datorie de onoare din a eterniza vizual Oradea”. Pentru contribuţia sa în domeniul artelor a primit cîteva distincţii, printre care şi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Oradea, în 2005.
Expoziţia va rămîne deschisă pentru public timp de o lună.