Thursday, November 13, 2014

SYMPHONIC CONCERT

ANUL / YEAR IV / NR. 15 / 2014. 10.-12.
Muzică / Music
Rubrica / Box: nr. 2 Concerte / Concerts
2014.11.13. Joi / Thursday - ora / h. 19:00

Filarmonica de Stat Oradea
Oradea Philharmonic
Nagyváradi Filharmónia

 

CONCERT SIMFONIC
SZIMFONIKUS KONCERT

Keywords / Cuvinte cheie / Kulcs szavak:

Romeo Rîmbu, Gabriel Croitoru, Ludiwig van Beethoven, Jean Sibelius

Abstract:

Preview to the Symphonic concert holded during the 2014-2015 stage of The State Philharmonic of Oradea.

Rezumat:

Avancronică la Concertu simfonic realizat în cadrul stagiunii 2014-2015 a Filarmonicii de Stat Oradea.

Oszefoglalo:

A Nagyváradi Filharmónia 2014-2015-ös évadának szimfonikus hangversenye.
*

Program

L. v. Beethoven:
Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61 / D-dúr hegedűverseny, op. 61
J. Sibelius:
Simfonia a V-a în Mi bemol major, op. 82 / V., Esz-dúr szimfónia, op. 82
*
 
În programul concertului din 13 noiembrie vă propunem spre audiere două lucrări de mare frumusețe. În deschidere veţi putea asculta Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 61 de Ludwig van Beethoven (1770–1827), compusă în anul 1806. La prima audiţie din acelaşi an lucrarea a fost interpretată de violonistul Franz Clement, fiind primită cu relativă indiferenţă de publicul vienez. Cu timpul însă, datorită în mare parte lui Joseph Joachim, concertul a intrat în repertoriul violoniştilor ca una din cele mai importante lucrări ale genului. În ce-a de-a doua parte a concertului vă propunem spre audiere Simfonia a V-a în Mi bemol major, op. 82 de Jean Sibelius (1865–1957). Simfonia a fost terminată în 1915 şi interpretată în ziua în care Sibelius împlinise vârsta de 50 de ani, o zi socotită – ca semn de apreciere – drept sărbătoare naţională a întregii Finlande. La premiera din 8 decembrie 1915 orchestra din Helsinki a fost dirijată de însuşi Sibelius. Deşi lucrarea a adus un deosebit succes, Sibelius va revizui încă de 2 ori partitura în 1916, respectiv 1919.
Concertul pentru vioară de această dată va fi interpretat de un solist invitat deosebit de îndrăgit şi de publicul orădean, violonistul bucureştean Gabriel Croitoru, un artist interpret de rang internaţional, invitat permanent şi al stagiunilor noastre. Vastul său repertoriu cuprinde lucrări solo, muzică de cameră şi concerte, de la preclasici, până la compoziţiile contemporane. De-a lungul anilor, datorită prestigiului câştigat în lumea muzicală, a fost invitat ca membru de juriu al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. Tonul cald, plin de sensibilitate, virtuozitatea şi muzicalitatea, sunt doar câteva dintre calităţile sale artistice deosebite. Gabriel Croitoru cântă pe o vioară Guarnieri din 1731, care i-a aparţinut compozitorului George Enescu.
Conducerea muzicală a concertului îi aparține din nou dirijorului nostru permanent, maestrul Romeo Rîmbu.
*
 
November 13-án megrendezésre kerülő hangversenyünkre két nagy szépségű művet ajánlunk a kedves hallgatók figyelmébe. Az elsőként elhangzó mű Ludwig van Beethoven (1770-1827) 1806-ban komponált D-dúr hegedűversenye, op. 61. A versenyművet Franz Clement mutatta be Bécsben, a mű befejezésének esztendejében. A művész nem feltétlenül virtuóz oldaláról közelítette meg a hegedűjátékot, sokkal inkább a hangszer klasszikusan nemes szépségű kifejezési lehetőségeit célozta meg. Ennek eredményeként a Clement-féle premier nem aratott sikert, a versenymű jelentőségére a fiatal Joachim József jóval későbbi interpretációja mutatott rá. A koncert második felében Jean Sibelius (1865-1957) V., Esz-dúr szimfónia, op. 82 csendül fel. A szimfónia 1915-ben készült el és tulajdonképpen a Finn állam rendelte az ekkor már igen nagyra becsült Sibeliustól, a szerző saját, 50. születésnapjára, melyet Finnországban valóságos nemzeti ünnepnek könyveltek el. Íme egy kiváló példa arra, hogy kultúrájának élő nemzeti értékeit hogyan becsülheti meg egy ország. A bemutatóra december 8-án került sor, Helsinkiben, Sibelius vezényletével, ám a nagy siker ellenére, a későbbiekben a szerző még további két alkalommal is átdolgozta művét (1916, 1919).
Meghívott szólistánk a kiváló bukaresti hegedűművész, Gabriel Croitoru, akit talán már szükségtelen is bemutatnunk a nagyváradi közönségnek, hiszen minden évadban visszatérő vendégünk. Változatos és igen gazdag repertoárja felöleli a szóló-, verseny- és kamarairodalom alkotásait a barokktól egészen a kortárs zenéig. A meleg tónus, virtuóz technika és rendkívüli muzikalitás csak néhány főbb ismérve kiváló hangszeres játékának. Gabriel Croitoru egy 1731-es Guarnieri hegedűn játszik, amely valamikor George Enescu hangszere volt.
Koncertünket eyúttal ismét intéyménzünk állandó karmestere, Romeo Rîmbu vezényli.