Friday, June 5, 2015

OSSO ANNIVERSARY CONCERT

ANUL / YEAR V / NR: 17 / 2015. 04-06
Muzică / Music
Rubrica / Box: nr. 3 Cronici / Chronicles
2015.06.05. Vineri / Friday - ora / h. 19:00
Oradea, Filarmonica de Stat Oradea
 
Autor / Author: Carmen Vasile
Conf.univ. Dr. Universitatea din Oradea - Facultatea de Arte
 
CONCERTUL ANIVERSAR AL ORCHESTREI SIMFONICE DE SUFLĂTORI ORADEA
 

Keywords:

Oradea’s Wind Symphonic Orchestra, anniversary concert, Oradea State Philharmonic, Faculty of Arts – University of Oradea

Cuvinte cheie:

Orchestra Simfonică de Suflători Oradea, concert aniversar, Filarmonica de Stat Oradea, Facultatea de Arte – Universitatea din Oradea

Abstract:

The extraordinary concert of the Oradea’s Wind Symphonic Orchestra (OSSO), celebrating 5 years of existence, enjoyed an Opera class special success, The Art Faculty Choir having been reunited with the D'al Segno choir.

Rezumat:

Concertul extraordinar al Orchestrei Simfonice de Suflători Oradea (OSSO) prin care a aniversat 5 ani de existență s-a bucurat de un succes deosebit alături de Clasa de operă, corul Facultății de Arte reunit cu Corul D’al Segno.
 

Article / Articolul:

Orchestra Simfonică de Suflători din Oradea (OSSO) a luat fiinţă în urmă cu 5 ani la iniţiativa unor tineri muzicieni animați de Prep.univ. Székely István, dornici de a promova un nou stil de muzică. Orchestra a cunoscut succesul atât la nivel naţional cât şi internaţional, participând la festivaluri şi concursuri în ţară şi străinătate. În decembrie 2013, Orchestra Simfonică de Suflători din Oradea a intrat în Asociaţia Internaţională a Orchestrelor Simfonice de Suflători (W.A.S.B.E), iar în luna iunie a anului 2014, a fost distinsă cu Premiul cel Mare la un concurs internaţional din Serbia.
Concertul extraordinar prin care Orchestra Simfonică de Suflători Oradea aniversează 5 ani de existență va avea loc vineri, 5 iunie începând cu orele 19:00 în Sala Enescu-Bartók a Filarmonicii de Stat Oradea. În colaborare cu Corul D'al segno și Corul Facultatii de Arte, Departamentul de Muzică al Universității din Oradea, muzicienii doresc să încânte publicul orădean cu un program diversificat și atractiv care include lucrări din repertoriul muzicii clasice și prelucrări dedicate formațiilor de acest gen: coloana sonoră a filmului Superman, Hallelujah de Haendel (prelucrare gospel-jazz pentru cor și orchestră simfonică de suflători), coloana sonoră a filmului Salvați Soldatul Ryan - Hymn to the fallen, Conquest of Paradise de Vangelis și Cantata 147 de J.S. Bach. În acompaniamentul orchestrei, 6 soliști (Ancuța Pop, Bede Robert, Geréd Emőke, Carmen Elena Pop, Bede László) vor interpeta arii din opere și operete celebre de Puccini, Verdi, Lehár iar la vioară (Székely Boglárka) va fi redată coloana sonoră a filmului Lista lui Schindler.
Atmosfera de sărbătoare va fi susținută de jocuri de lumini și proiecții. Orchestra va fi dirijată de domnii profesori Orosz János și Conf.univ. Dr. Valentin Lazăr, iar concepția scenică îi aparține doamnei Conf.univ. Dr. Carmen Vasile. Corul este pregătit de Conf.univ. Dr. Valentin Lazăr. Artiștii speră să ofere publicului orădean o seară de neuitat plină de fantezie și bună-dispoziție. Biletele, în valoare de 10 Ron, se găsesc la Casieria Filarmonicii de Stat Oradea.

 
Studenții specializării Interpretare muzicală – instrumente, alături de absolvenții Facultății de Arte, elevi ai Liceului de Arte Oradea (aspiranți la studenție) și invitați, și-au îmbinat măiestria instrumentală cu pasiunea interpretativă în realizarea unui concert de excepție găzduit de Filarmonica de Stat Oradea în sala Enescu-Bartók.
Formața cunoscută și apreciată deja în țară și peste hotare, coordonată de Asist.univ. Székely István și dirijată de Orosz János sub numele OSSO i-a avut ca invitați pe studenții clasei de operă, coordonați de Conf.univ. Dr. Carmen Vasile și Corul Facultății de Arte reunit cu Corul D'al Segno sub bagheta dirijorală a Conf.univ. Dr. Valentin Lazăr.
Repertoriul fascinant spicuit din cele mai cunoscute opere și operete de Verdi, Puccini, Lehár, interpretat cu implicare totală (Roxana Pop, Carmen Sabou), rafinament (Geréd Emőke), dezinvoltură (Carmen Elena Pop), forță de expresie (Ancuța Pop), strălucire (Bede Robert, Bede László, Larisa Ștefan) a stârnit aplauze la scena deschisă.
Coloana sonoră a filmului Lista lui Shindler, în interpretarea sensibilă a violonistei Székely Boglárka, a contrapunctat atmosfera efervescentă creată de corurile Conquest of Paradise și Helleluja.
Publicul numeros s-a bucurat de un concert de bună calitate, ambientat cu proiecții video (programul prezentat într-un design îndrăzneț în care s-au inserat imagini din activitatea orchestrei) și jocuri de lumini care au întregit dispoziția sufletească a fiecărui opus muzical în parte.





 photo: Debrenti Kamilla