Tuesday, April 23, 2013

MEDALION JOHANN SEBASTIAN BACH

ANUL / YEAR III / Nr. 9 / 2013. 04.-06.
Muzică / Music
Rubrica / Box: Concerte / Concerts


2013.04.23. Marţi / Tuesday - ora / h. 19:00
Oradea, Biserica Romano - Catolică "Sf. Treime"
Coordonator / Coordinating: Felician Roşca
Prof.univ. Dr.
Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea de Muzică
Coordonator / Coordinating: Theodore Coresi
Conf.univ. Dr.
ArtCor Viena
Coordonator / Coordinating: Agneta Marcu
Prof.univ. Dr.
Universitatea din Oradea - Facultatea de Arte
Medalion Johann Sebastian Bach
 
Universitatea din Oradea - Facultatea de Arte & ArtCor Viena
International Sacred Music Festival / Festivalul Internaţional de Muzică Sacră
VOX DOMINI
Ediţia I
21-28 aprilie 2013
Oradea / Nagyvarad / Großwardein
România
 Marţi, 23 aprilie 2013, ora 19:00
Biserica romano-catolică Sf. Treime
Str. Bumbacului nr. 1 (cartier Nufărul)
CONCERT DE ORGĂ
Medalion
Johann Sebastian Bach
Clasa de orgă a Prof. univ. Dr. Felician Roşca
de la Universitatea de Vest din Timişoara
 Solişti:
Prof.univ. Dr. Felician Roşca, Struţa Cristina, Bompa Alma, Luca Minodora, Szeidert Klaudia, Moldovan Denis
Director artistic:
Prof. univ.Dr. Agneta Marcu - Oradea
Conf.univ. Dr. Theodore Coresi - Viena
 Coordonator artistic:
Réthi Birigitta – Oradea
Partener
 
 

INTRAREA LIBERĂ


 
Program:
Johann Sebastian Bach
Fantezia în Sol major, BWV 572, Struţa Cristina, anul I
Toccata Dorica, BWV 538, Bompa Alma, anul III
Preludiu şi fuga în la minor, BWV 543, Luca Minodora, anul III
Toccata, adagio şi fuga în Do major, BWV 564, Szeidert Klaudia, anul IV
Passacaglia şi fuga în do minor, BWV 582, Moldovan Denis, anul III
Preludiu şi fuga în Mi bemol Major, BWV 552, Dr. Felician Roşca
 
Clasa de orgă de la Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea de Muzică
Clasa de orgă a fost înfiinţată de Profesorul şi organistul Felician Roşca, în anul 1990 odată cu reînfiinaţarea Facultaţii de Muzică din Timişoara. Încă din anul 1991 clasa de orgă îşi face simţită prezenţa în cadrul activităţilor facultăţii prin organizarea unui festival de promovare a muzicii de orgă prin Trei concerte de orgă în care apar primii studenţi (Balog Eva şi Roncov Ştefan) alături de profesorul lor, Felician Roşca, în cadrul concertelor dirijate de profesorul Damian Vulpe şi orchestra facultăţii. Concertele au fost susținute la Timișoara și mai apoi au fost repetate la Bucureşti, unde au avut loc două concerte la Biserica Luterană şi la Sala Radio.
Un alt evenimet unic pentru arta organistică din România aparţine clasei de orgă sub egida căreia, în anul 1993, se organizează la Timişoara, primul Concurs Naţional de Muzică de Orgă din România, mai apoi reeditate în anii 2006 şi 2008.
Pe parcursul anilor clasa de orgă primeşte noi valenţe prin mărirea numărului de studenţi cât şi prin organizarea de concerte eveniment cum este cel din anul 1996, dedicat Preşedintelui României Domnul Emil Constantinescu. De atunci Zilele muzicii de orgă mai apoi Festivalul internaţional Timorgelfest a devenit o prezenţă constantă în viaţa muzicală timişoreană prin cele XII ediţii ale festivalului, dar mai ales prin prezentarea unor lucrări în primă audiţie mondială şi naţională cât şi prin prezenţa unor solişti de talie mondială.
Profesori precum Horst Gehann, Lehotka Gabor, Dalibor Miklavcik, Domenico Severin, Ursula Philipppi, Molnar Tünde, Erich Türk, Marcel Costea, Maria Abrudan, Massimo Nosetti, Csanadi Laszlo, Carolin Schuster Fournier, Paul Imbert, Jean Galard, Simona Fruscella etc. au susţinut clase de master pentru organiştii timişoreni şi concerte de orgă.
De la înființare și până în prezent clasa de orgă a avut un număr de cel puțin 25 de studenți (la orgă licență, orgă modul pedagogie, orgă masterat). Din anul 2000 studenții de la clasele de pian principal au un curs opțional de orgă. Absolvenții clasei de orgă sunt ca profesori și organiști în țări precum USA, Germania, Spania, Ungaria, România, unde la rândul lor desfășoară o activitate dedicată muzicii.
Clasa de orgă este astăzi prezentă în peisajul muzical timişorean cu reverberații internaționale prin festivalul Timorgelfest (vezi www.timorgelfest.net), ajuns la cea de a XIII-a ediţie, precum și prin proiectul de cercetare CNCSIS privind evidența orgilor din Romania (vezi www.monografia-orgilor.uvt.ro) cât şi prin turneele de concerte realizate în ţări precum Ungaria, Polonia, Austria, Italia, Franţa, prin premiile obţinute la concursuri de orgă din ţară şi străinătate, prin legăturile de relaţii academice cu conservatoare de muzică din Italia, Franţa, Ungaria, Polonia.